Wat is een strafrechtadvocaat?

Wat is een strafrechtadvocaat?

Juridisch Comments Off

Ben je beschuldigd van een strafbaar feit, dan zal je een strafrechtadvocaat nodig hebben. Andere termen die je ook wel hoort zijn raadsman, raadsvrouw of strafpleiter. Het is je recht een advocaat in te schakelen als verdachte en een strafrechtadvocaat zal jouw belangen behartigen en je begeleiden van het begin van de procedure totdat deze volledig is afgerond. Aangezien je niet verplicht bent een advocaat aan te namen, hoef je niet van dit recht gebruik te maken. Het wordt echter wel ten zeerste aangeraden, omdat de meeste mensen niet de kennis hebben zichzelf te vertegenwoordigen tijdens een zitting of rechtszaak.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Je kunt een strafrecht advocaat Breda aangewezen krijgen, maar in de meeste situaties heb je ook de keuze deze zelf te kiezen. Je doet dit door contact te leggen met een advocatenbureau of een ZZP-advocaat wat zal worden opgevolgd door een intakegesprek. De advocaat beslist naar aanleiding van dat gesprek of deze wat kan betekenen in je zaak. Besluit de advocaat je aan te nemen, dan vervalt je zwijgrecht en begint de procedure.

Wat kun je verwachten?

De strafrechtadvocaat zal je bijstaan vanaf het moment dat je deze aanstelt totdat de procedure is afgelopen. Hij of zij zal zich verdiepen in jouw zaak en deze vergelijken met vonnissen die in het verleden zijn uitgesproken. Ook zal hij of zij het Wetboek van Strafrecht raadplegen, of bepaalde relevante wetgevingen, zoals de Opiumwet of de Wegenverkeerswet. Naar aanleiding van de gevonden informatie zal de advocaat je verdedigen tegenover de rechter en proberen deze tot een zo eerlijk mogelijk vonnis te laten komen. Nadat de uitspraak door de rechter is gedaan kan de advocaat eventuele onderhandelingen leiden en je adviseren over vervolgstappen. Met een strafrechtadvocaat ben je dus in goede handen tijdens deze vaak nare en stressvolle periode.

Author

Back to Top